×
 

Parallelsessie 1

Seksualiteit en trauma

mojoimagealt-6988-altWil je weten hoe je om kan gaan met mensen die problemen hebben op het gebied van intimiteit en seksualiteit na seksueel misbruik? In deze sessie krijg je theorie en een interventie aangereikt hoe je dit bespreekbaar kan maken.

Seksuele problemen komen vaak voor bij mensen die seksueel geweld hebben meegemaakt, ook al heeft er een traumabehandeling plaats gevonden. Uit onderzoek (onder andere van Iva Bicanic, 2014) blijkt dat in Nederland slachtoffers van verkrachting significant meer last hebben van seksuele problemen en bekkenbodem problemen in vergelijking met niet-seksueel getraumatiseerde controlegroepen. Jannetta Bos deelt graag haar kennis op een praktische en inspirerende manier met collega’s en geïnteresseerden die geen seksuoloog zijn.

Inhoud van de sessie:

  • korte inleiding over seksuele problemen die zich voor kunnen doen na het meemaken van seksueel geweld
  • rollenspel met een paar
  • deelnemers gaan zelf aan de slag met de interventie

Een lijst met interventies ontvang je tijdens de sessie. Deze lijst biedt veel mogelijkheden en ideeën. Cliënten kunnen uit deze lijst oefeningen kiezen om te werken aan herstel van contact met het eigen lichaam en als zij een partner hebben aan het stap voor stap weer aangeraakt durven worden.

Jannetta Bos, psychotherapeut, NVVS seksuoloog en systeemtherapeut. Jannetta is werkzaam bij Stichting Centrum '45 en Equator Foundation.

Parallelsessie 2

Gewenst: het kind. Niet gewenst: vroegere traumatisering bij jonge ouders. Over omgaan met de barst.

mojoimagealt-6990-altIn de kliniek ontmoeten we jonge ouders die hun baby niet aankunnen, er verwerpend, verwennend, of autoritair mee omgaan. Als koppel willen ze een nieuwe toekomst. Een baby zal daarvoor zorgen en hen op een levenslijn zetten. Eindelijk keuzevrijheid, en dus een kind. Wat ze niet zien is dat de jeugdtrauma’s hun leven binnendrongen en hen geregeld onder de dwang van herhaling plaatsen. Traumatisering onderscheidt zich doordat wat gebeurde zo fundamenteel ingreep dat oplossingsvaardigheden niet geactiveerd kunnen worden, de narratieve competentie blokkeert. Daarom zullen getraumatiseerde mensen eerder zwijgen dan vertellen. In de sessie wordt wat-nog-onzegbaar-is voor de cliënt via participerende lege stoelen ingebracht. Het geschonden kind in de volwassene, het aanwezige bedreigde kind tussen de ouders, de therapeut met verantwoordelijkheid voor ‘knowing’ verbonden met not-yet-knowing, een klinische reflectie.

Prof. dr. Peter Adriaenssens, kinder- en jeugdpsychiater en psychotherapeut. Peter is werkzaam als kliniekhoofd residentiële jeugdpsychiatrie Universitair Ziekenhuis Leuven en opleider centrum voor relatie- en gezinstherapie Context UPC KU Leuven.

Parallelsessie 3

Kwetsbaarheidscirkel en intimiteit

mojoimagealt-6991-altIn deze sessie legt Michele Scheinkman uit hoe zij haar model van de kwetsbaarheidscirkel anno 2019 in relatietherapie gebruikt. Daarnaast vertelt zij meer over haar nieuwste artikel over intimiteit (verwachte publicatiedatum is september 2019). Michele ondersteund haar verhaal met veel casusvoorbeelden en videofragmenten. Deze sessie is zeer geschikt voor deelnemers die meer willen weten over haar (theoretische) werkwijze en is een goede voorbereiding op de live relatietherapiesessie die zij in de middag verzorgt.

Lees hier het interview met Michele Scheinkman over het belang van meerlagigheid in het werken met paren in het tijdschrift Systeemtherapie.

Volledige beschrijving van de sessie volgt binnenkort.

Michele Scheinkman, psychotherapeut. Michele heeft een privépraktijk in Manhattan (New York) en is opleider relatietherapie aan het Ackerman Institute for the family.

Parallelsessie 4

Jongeren, seksualiteit en social media

Hoe geven jongeren via social media vorm aan hun seksualiteit? Wat zijn de gevolgen van sexting, sexy-selfies en online-daten? Wat zijn mogelijke behandelinterventies binnen gezinnen mocht het bij een jongere misgaan?

Volledige beschrijving van de sessie en namen van de spreker(s) volgt binnenkort.