mojoimagealt-6930-alt

 

Keynote Paul Verheaghe

Voor intimiteit moet je met twee zijn

mojoimagealt-6989-altIntimiteit roept beelden op van een liefdevolle, tedere interactie tussen twee mensen die van elkaar houden. Wat we daarbij vergeten, is dat we op ons eentje al heel vroeg met zijn tweeën zijn: mijn lichaam en ikzelf. Vanaf onze geboorte ontwikkelen we een intieme verhouding tegenover ons eigen lijf, ruimer tegenover onszelf, met daarin alle mogelijke schakeringen die intimiteit met zich kan meebrengen. Als verhouding is zij het resultaat van de interacties met onze ouders en de omgeving waarin we opgroeien. Onze intimiteit als volwassene zal daardoor sterk bepaald worden. In dit licht krijgt de stelregel ‘Heb je naaste lief zoals jezelf’ plots een ander gewicht.

prof. dr. Paul Verhaeghe, klinisch psycholoog en psychoanalyticus. Verhaeghe is werkzaam als hoogleraar aan de Universiteit Gent en auteur van diverse publicaties. Zijn boek Intimiteit verscheen in november 2018.

Live relatietherapie Michele Scheinkman

mojoimagealt-6991-altIn de middag zien we Michele live aan het werk met een echtpaar die bij een NVRG systeemtherapeut in relatietherapie zijn. De systeemtherapeut introduceert in het kort de voorgeschiedenis van het echtpaar aan Michele waarna zij de therapiesessie met het echtpaar start. Michele werkt met het echtpaar in een aparte ruimte binnen de Philharmonie. De congresdeelnemers volgen de therapiesessie in de Grote Zaal via live streaming. Na de therapiesessie komt Michele naar het podium in de Grote Zaal voor de nabespreking.

Michele Scheinkman, psychotherapeut. Scheinkman is een toonaangevende Amerikaanse relatietherapeut gespecialiseerd in ontrouw, intimiteit en jaloezie. Ze heeft een privépraktijk in Manhattan (New York) en is opleider relatietherapie aan het Ackerman Institute for the family.